Архив на блога

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Шкембето, шкембето!

Няма българин на тази планета, който да не знае, че шкембе чорбата освен вкусна, е и превъзходен лек против махмурлук. Тази гозба е толкова чудодейна, че братя Кулинови я възпяха в едноименното си парче от 90-те години на миналия век -

               "Шкембето люто, горещо ми е най-любимото нещо... Ла ла ла..."

Въпреки, че не се приготвя само в България, чорбата е емблематична за нашите географски ширини.
И понеже сите админи сме шкембе фенове (а на всичкото отгоре и пием, та понякога ни мори и махмурлук), решихме да ви запознаем с ОРИГИНАЛНАТА рецепта за този еликсир. Четете, помнете и гответе!

По принцип шкембе чорбата може да се приготви с телешко или свинско стомахче, но ОРИГИНАЛНАТА е с телешко! Също и въпросът за начина на сгъстяване е спорен и е въпрос на вкус - едни слагат брашно, други прясно мляко... След много питания и тършувания обаче, разбрахме, че ОРИГИНАЛНАТА рецепта не тачи брашното! Туй то!

И така:

Необходими продукти:
  • телешко шкембе - 1 кг
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 1/2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 4 - 5 скилидки счукан, за поднасяне
  • оцет - около 100 мл за поднасяне
  • червен пипер - лют
 Най-важното е телешкия търбух да се почисти и измие до блясък! В магазините вече се продават вакуумирани такива, което може да ви е улеснение, в случай, че не сте теглили ножа на телето сами, за да се издигнете в очите на съседите...
След "чистката" , слагате шкембето в тенджера под налягане (от ония, дето правят "фъсс") и варите на умерен огън около час и половина. След като се свари, го нарязвате на малки парченца (размерът ВИНАГИ има значение!) и го връщате в бульона.
Запържвате маслото с червения пипер и го изсипвате при шкембето, заедно с прясното мляко, като бъркате постоянно. Нека си поври така още ма-а-а-алко.
Пресовайте чесъна и го смесете с оцета, като най-добре е това да стане няколко часа преди сервиране, за да могат вкуса и аромата на чесъна и оцета да се смесят.
Шкембето се сервира със соса от чесън и оцет, като се предлага допълнително и счукан, или едро млян лют червен пипер.
Варианти: Винаги трябва да имаме право на избор. Затова нададохме любопитни очички в няколко форума с въпроса "Вие как си правите шкембето?"( леко подвеждащ и объркващ въпрос, но го осъзнахме доста късно... Ениуей.) Та ето какви отговори получихме:
  • Аз не обичам прясно мляко, затова слагам кисело. Смятам, че така шкембето става по-вкусно. Разбира се  - и по-кисело, затова внимавам с оцета.
  • Аз пък слагам брашно за гъстота. Добавям и яйце.
  • При варенето слагам морков и дафинов лист, вкусът на бульона става уникален така!
  • Аз пък добавям и магданоз, бахар и чубричка. (Защо???)
  • Аз слагам салфетка и лъжица на масата и чакам!
И така... Това е ОРИГИНАЛНАТА рецепта за шкембе-чорба.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар